Gotuj z nami
Łosos w chrupiacej skórce z salsa i jogurtem mietowym
Filet oczyścić z łusek, skórę naciąć wzdłuż w dwóch miejscach i posypać solą i pieprzem. Składniki salsy zmiksować do naczynia żaroodpornego i wylać salsę, zanurzyć w niej łososia tak, aby skóra wystawała nad powierzchnią. Piec 20-25 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celsjusza. Listki mięty posiekać i wymieszać z jogurtem, skórką cytryny i przyprawami.
Serwowanie:
Łososia wyjąć i nałożyć na talerz. Polać gorącą salsą, a następnie polać jogurtem miętowym.
Składniki:
-
200g fileta z łososia ze skórą
- Salsa:
- - 1 papryczka chili
- - korzeń imbiru ok.4 cm
- - 2 średnie czerwone cebule
- - 1 szt trway cytrynowej
- - 3 średnie pomidory
- - 50 ml oliwy z oliwek
- - 0,5 łyżeczki curry
- - 0,5 łyżeczki kurkumy
- - 0,5 pęczka natki pietruszki
- - kilka kropel oleju sezamowego
- - jogurt miętowy
- - 100 ml jogurtu naturalnego
- - starta skórka z cytryny
- - 10 listków mięty
- - szczypta cukru sól pieprz